30 Kasım 2015 Pazartesi

YOKSULLUK KİTABI



ESERİN KİMLİĞİ

ESERİN ADI: Yoksulluk Kitabı
YAZARI: Mustafa KUTLU
YAYIN EVİ: Dergâh
BASKI SAYISI: 6. Baskı Ekim 2014
SAYFA SAYISI: 186
İÇERİK (MUHTEVA) ÖZELLİKLERİ:

ESERDE İŞLENEN KONU: 

Yoksullar bizi bekliyor. İzbelerde, harabelerde, barakalarda, küflü-nemli karanlık odalarda bekliyorlar. Naylon çadırlarda, toprak damlı evlerde, kuş uçmaz-kervan geçmez yerlerde ve şehrin göbeğinde. Kanlı gözlerini ufka dikmiş, bir heykel gibi hareketsiz, sessiz, dalgın bekliyorlar. Bebeler açlıktan ağlıyor, anaların gözpınarlarından yaş yerine kan akıyor. Çocukların dargın bakışlarından çelik parıltılar fışkırıyor. Babalar yumruk sıkıyorlar ve askerdeki oğullar gökyüzünde bir turna katarı arıyor. Dedelerin ağzı kapalı. Nineler ses vermiyor. Gelinler yaslı. Ve çelimsiz genç kızları dengesiz beslenme, akrabaları borç, komşuları ağıt bekliyor. Köşe başlarında, çamurlu ıssız sokaklarda, karın, yağmurun ve gökdelenlerin arasında, dağ başlarında, tarlalarda, kapısına kilit vurulan atölyelerin önünde bekleşiyorlar. İşsiz, umutsuz, aç, yorgun, hasta, küskün, sessiz ve kimsesiz. Siz ey sağlıklı ve varlıklı olanlar. Ey işleri tıkırında gidenler. Ey karnı tok, sırtı pek, yüzü gülenler. Ey seçim kazananlar ve koltuğa kurulanlar. Ey dolar uçuranlar ve muslukların başını tutanlar. Siz ey güç odakları, silah sahipleri; söz ustaları. Beş vakit namazını cemaatle kılanlar. Gece teheccüde kalkanlar. Zikir ile coşup nara atanlar. Defalarca hacca gidenler. Bir koyup beş kazanan tüccar, yağlı müşteriye yaltaklanan esnaf; aracılar, tefeciler, bankerler. Ey mangalda kül bırakmayan siyasiler. Bilim babaları, akademisyenler. Emirle demiri kesebilenler. Unutmayın. Önümüz kış ve yoksullar sizi bekliyor. Yirmi yıllık bir süre zarfında yazdığı gazete yazılarından hazırlanan seçkinin Mustafa Kutlu bizlere, hikâyelerinde olduğu gibi yine insanı ve hayatı anlatıyor; kaybettiklerimizi hatırlatıyor…

 ESERİN ANA FİKRİ

Mahallemizde, çevremizde bulunan lakin maddi imkânlardan yoksun insanlara yardım etmenin şimdi tam zamanı.

ESERİN TÜRÜ:

Deneme

ESERDE İŞLENEN TEMEL DEĞERLER:

Yoksul insanların mücadelesi ve yaşam öyküleri.

YAZARIN ÜSLUBU:

Yazar anlatımında güzel ve pürüzsüz ana sütü gibi bir Türkçe kullanmıştır.

  SON BAKIŞ:

Türk edebiyatında son elli yılın en güzel adamlarından biri, Mustafa Kutlu olsa gerek. Kadim hikâyeciliği ve modern öykünün getirdikleri etrafında sergilediği üslubu, tekniği, meseleleriyle Mustafa Kutlu özellikle hikâyemizin bulanımlar içerisinde kıvrandığı bir dönemde taze bir soluk olmuştur.

Hikâyelerinin yanında deneme yazmayı da ihmal etmemiştir. Denemeleri biraz da hikâyelerinin fikri arka planı olarak karşımıza çıkar.

Son yirmi yılda yazmış olduğu deneme yazılarını toplandığı Yoksulluk Kitabı okuyucuya Mustafa Kutlu’nun denemelerini bir bütün halinde okuma imkânı sunuyor.
Kitabı elinize alır almaz kapak resmi dikkatlerden kaçmıyor: Bir pencere ve yahut bir kapı uzanan onlarca el. Ümmetin yetimleri şimdilerde daha da yoksul ve kimsesiz. Muhtemelen yazarımız bu denemelerini okuyucularıyla paylaşırken Suriye olayını kimseler tahmin bile edemezdi. Yüreklerimizi dağlayan Hama Şehitleri zaten her yıl ülkemizde düzenlenen anma etkinlikleriyle anılıyorlardı. Ülkemin insanları şimdilerde ümmetin ve dahası dünyanın bütün mazlumlarına sahip çıkma derdinde.

Bizler akşamları sıcacık yuvalarımıza bir an önce yetişmenin telaşında iken sokaklarımızda evsiz barksız Suriyeli kardeşlerimizi çoğu zaman görmezden geliyoruz. Açlar mı, üşüyorlar mı hiç mi hiç düşünmüyoruz.

Oysa hayali kurduğumuz kadim medeniyetimizin baş şehrinde ensar kardeşlerimiz muhacirlerimizi evlerinde ağırlamışlardı. Hem de her şeylerini paylaşarak. Ümmetin yetimleri ve kimsesizleri artık sığınacak bir yer için ecnebi diyarlara ölümüne yolculuk peşindeler. Aylan bebek binlercesine tercüman oldu. Aylan bebek sayesinde nasırlaşan yürekler yumuşar gibi oldu fakat yetersiz.
Kürtler, Araplar, Türkmenler hepsi bu ümmetin yetimleri, hiçbir şey yapamıyorsak da ayda bir hayır kuruluşlarına nakdi yardımda bulunalım.

Belki yüreklerimiz yumuşar.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder