16 Ocak 2021 Cumartesi

ÖĞRETMENE MEKTUP

 

Değerli Öğretmen Arkadaşım,

Eğitimin, öğretimin, okulun, öğrencinin ve öğretmenin yeni anlamlar yüklendiği bir dönemde bulunuyoruz.

 Düşünce ve eğitim tarihimizde önemli bir değere sahip olan Nurettin Topçu deyişiyle: okul,

 öğrenciye bilgiler yükleyen bir düşünce deposu olmamalıdır. Mektep, öğrenciye kendi akıl yetkilerini tek tek işletmeyi öğreten ve bu donanımı işleterek olgunlaştıran bir atölye olmalıdır.’

Topçu, öğretmene dair görüşlerini şöyle kaleme alır:

Eğitim en küçük yaşlardan itibaren başlar ve öğretmen adeta bir hekim gibi insanların ruh ve duygu dünyalarına dokunur. Öğretmenin adeta bir hekim gibi yaptığı ilk aşı ise merhamettir. Büyük düşünce insanı Nurettin Topçu’nun öğretmenlere ilişkin değerlendirmelerinin en can alıcı ve derin yorumu şüphesiz merhamet aşısıdır.

Bu konuda, “…Ruhumuza aşılar yapan doktor olarak muallim, ruh dünyamızın hem duygu hem bilgi hem de irade bölgelerinde tedavisini ve aşılarını yapmaya mecburdur. Şayet bunlardan bir kısmı ihmal edilirse ruhî yapı buhran içinde kalır, sayıklar ve kendine gelemez. Duygular sahasında eğitim en küçük yaşta başlayacaktır. Kalbe yapılan ilk aşı, merhamet aşısıdır. Sonra, hemcinsini sevmek ve sevdiği için aldatmamak, ihmâl etmemek aşıları yapılır, cemaat sevgisi verilir. Böylece aşkın terbiyesinden sonra ferdin şahsiyeti işlenir. Her hareketinde kendinin olma, kendi kendine bağlı kalma aşıları verilir. Arkasından mesuliyet duygusu gelir ve fert bu köprü vasıtasıyla hareketlerin alemine aktarılır’

Yine Topçu, “Muallim” adlı yazısında şöyle dile getirir: “…Muallim gençlere bilmediklerini öğreten bir nakil değildir. Bu iş kitabın işidir. Bilmediklerimiz hep kütüphanelerde bulunmaktadırlar. Her sahada yalnız bilinmeyeni bilmekle eski devrin skolastik tahsili elde edilir. Kitaptaki bilgiler, kafamıza nakledilir. Ancak sınıfta okutacağı bilgilere sahip olan insanın yapabileceği iş ise bundan ileri gidemez. Bunun için kültürlü adam, kafaları hatta ruhları işletmesini bilen adam lazımdır… Muallim, dünya hayatında rol almaya namzet olan genci kâinat karşısında kendine mahsus görüşlere sahip, bizzat kendisi için hayat kaideleri (ilkeleri) oluşturabilen bir bütün insan olarak yetiştirmesi lazımdır… Tahsil alelade bir iş değil, bir mefkûre olmalıdır. Genç ruhların, derin ve sürekli bir sürur halinden doğuştan sahip oldukları bu mefkûreyi seneler içinde bir yığın bilgi halinde verilen ve asıl ruhtaki olgunlaşmak ihtiyacını duyurmayan hatalı bir tahsil azar azar yok etmektedir… Muallim ruhlar sanatkârıdır… Muallim bilen öğreten, irşat eden, yol gösteren, terbiye eden, hülasa veli, mürebbi ve emin vasıflarına sahip insan olacaktır. Ruhların mürşidi, hayatın nazımı ve istikbalin en emin kefili olacaktır. Bu yalnız okuma yazma öğreten insanın işi’’

Değerli arkadaşlar,

 hep birlikte zorlu bir süreçten geçerken, aynı zamanda 2020 – 2021 eğitim – öğretim yılının birinci döneminin sonuna yaklaşmış bulunuyoruz.

Bu pandemi sürecinde günlük hayatımıza birçok yeni kavram ve kelime girmiş bulunuyor: çevirim içi toplantı, zoom toplantısı vb. Ancak, sizlerin değerli vakitlerinizi almamak adına sizlere bu yazıyı bir name tadında kaleme almaya başladım diyecektim ki bir de baktım ki bilgisayarda yazıyorum.

Dönem sonu itibarıyla yapmamız gereken iş ve işlemler:

1.     İlgili genelge gereği (watsap grubunda paylaştım) notların ve davranış notlarının –e okul bilgi sistemine işlenmiş olması gerekir. (bugün son)

2.     Karne görüşlerinin yazılmış olması gerekir. (Bu süreçle ilgili umut aşılayıcı, ufuk açıcı, yön verici bir görüş yazılması temennimdir.)

3.     Pazartesi gününden itibaren okulda not çizelgelerinin çıktılarının alınması, incelenmesi, imzalanması ve ilgili müdür yardımcısına teslim edilmelidir.

4.     Teşekkür ve Takdir listeleri incelenmeli, düzeltilmesi gereken notlar düzeltilmelidir.

5.     Ders defterleri yazılmalı ve imzalanmalıdır.

6.     1. Dönem süresince uzaktan eğitime dahil olmayan veya olamayan öğrencilerle mutlaka irtibata geçilmeli, görüşme tutanak halinde ilgili müdür yardımcısına teslim edilmelidir.

7.     Tablet ihtiyacı ile ilgili sizlerden gelen ihtiyaç listelerini tek liste halinde (80 öğrenci) ilgili makamlara gönderdik. Ancak, orada yapılan değerlendirme neticesinde 10 öğrencimize tablet dağıtılacağı tarafımıza bildirildi. 1 öğrencimizin tableti kendisine teslim edildi, 9 öğrencimizin tabletleri ilgili birimlerden gelince kendilerine teslim edilecektir. Okulumuzun çok değerli öğretmeni öğrencilerimize tablet hediye etti, kendisine şükranlarımı sunuyorum.

8.     Türkçe Öğretmenlerimizin ‘İstanbul’u Okuyorum’ projesi için ilgili mail adresine okuma gruplarının listelerini göndermelerini rica etmiştim, dönen olmadı.

9.     Tübitak 4006 projeleri için Proje Kurulumuz çalışmalarına devam ediyor.

                  Seçmeli derslerle ilgili formu sizlerle paylaştık, sizler öğrencilerimizle paylaştınız. Pazartesi gününden itibaren ilgili sisteme işleyeceğiz.

Kıymetli arkadaşlarım,

Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin öğretmenin yerini alamaz. Teknik ile öğretmenin sevgi dolu, sıcak ve samimi dokunuşunu bulmak mümkün olmaz. Eğitim ve öğretimde bilgi, ilgi ve sevgi, olmazsa olmazların başında gelmektedir. Bunlardan biri eksik olursa istediğimiz sonuca ulaşılamaz. Öğretmen, öğrencisini birinci yapmaktan daha çok bir inci yaparsa gerçek başarıyı sağlamış olur.

Her öğrencinin karakteri ve kişilikleri farklıdır. Her öğrenciye aynı metot ve tavsiye uygun olmaz. Her çocuk ayrı bir dünyadır. Öğrencisini çok iyi tanıyan öğretmen başarıyı yakalamış demektir. Öğretmen öğrencilerini becerileri yönünden geliştirebilmek için onları çok iyi tanımalıdır. Öğretmen sele kapılan odunlar gibi savrulan gençliği, geçtiği topraklara hayat bahşedecek kudretteki ırmaklar gibi iyiliğe ve güzelliğe yönlendirmek zorundadır.

Öğretmen öğrencisine karşı adaletli, insaflı, sevecen olmalı; yapamayacakları işleri onlardan istememeli, her öğrenciyi gücü ölçüsünde değerlendirmelidir. Adaletli öğretmen bütün sınıfın öğretmeni olmalıdır. Adaletin olmadığı yerde huzur olmaz. Huzurun olmadığı yerde de gerçek eğitimden söz edilemez. Adaletli olmak yalnızca herkese eşit davranmak değildir. Hakkı ne ise onu vermektir. Adaletsiz davranışlardan kaçınmalıdır.

Sevgili öğretmenim,

Biz öğretmenler her süreçten yeni bilgiler öğrenerek, yenilenerek, çağı okuyarak; çağı kurmak zorundayız. Benim kişisel kanaatim: İnşallah ikince dönemde yüz yüze eğitime başlarız. Buna bütün benliğimle inanıyorum. Eğer olmazsa: Uzaktan eğitime devam edeceğiz. Belki de ikisi bir arada devam edecek. Bunun için haftalık olarak eba üzerinden etkinlik, proje, sınav vb. görevler yükleyelim. Görevini yapmayan ya da yapamayan öğrencilerimizle mutlaka iletişime geçelim, onların da görevlerini yapmalarını sağlayalım. Böylece elimizde not vermek için veri bulunsun.

Muhterem meslektaşım,

Öğretmen, hedefi, stratejisi ve kitlesi belli olandır. Ne yaptığını, nasıl yapacağını görevine ve mesleğine dair bütün inceliklere vakıftır. Öğretmen, adres soran değil; yol gösterendir.

Hepinize sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Not: sorularınızı sorabilirsiniz. İhtiyaç duyuyorsanız çevirim içi toplantı tertip edebiliriz.

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder